Roliga sporter med din hund

Du och din hund har alla möjligheter till att umgås under roliga former och dessutom lära er nya saker. Att börja med en hundsport ger inte bara erfarenheter och nya kunskaper till din hund, utan även till dig. Tillsammans lär ni er att hitta ett språk för att kunna kommunicera bättre och lättare läsa av varandras signaler. I många fall är det värt att börja på på kurser redan när hunden är liten, men det är aldrig försent att börja!
 

Glädje med aktiviteter tillsammans

Att hitta på ordnade och organiserade lekar, sporter och aktiviteter med sin hund är ett bra tillvägagångssätt för att lära känna varandra och i många fall också få en bättre disciplin på köpet.  Dessutom aktiverar man sin hund på ett positivt sätt. Vad man väljer att syssla med för typ av sport kan ofta anpassas efter ens hunds intressen och anlag. Det finns mängder av olika alternativ, bland annat för dem som gillar att apportera, söka och springa. Aktiviteter och sporter med ens hund kan exempelvis vara:

  • Flyball, som är en populär apportsport
  • Lydnad
  • Hundfrisbee
  • Sök

Utställningar kräver disciplin och vana

På en utställning är skönhet en viktig aspekt, och för de flesta raserna finns relativt hårda riktlinjer för vad som ska gälla. Har ens hund inte de mått som efterfrågas kan det därför bli svårt att tävla, även om man kan söka sig till utställningsformer där riktlinjerna inte är lika hårda. Utställningar handlar dock inte bara om att ha den vackraste hunden, utan innehåller betydligt mer aspekter än så. Dels måste din hund klara av en något stressig miljö och att ha många andra hundar och människor runtomkring sig, dels är det viktigt att din hund lyssnar på dina signaler och gör som den blir tillsagd. Många av sakerna, som att ha hundhalsband på sig, att få sina klor klippta eller att andra fritt får känna på ens hund, är bra saker att öva på hemma så att dessa saker inte är något problem under utställningarna.

Agility med fart och roliga utmaningar

Agility är en hundsport som har vuxit i popularitet under de senaste åren, speciellt i Sverige. Här tävlar man i olika storleksklasser, baserade på hundarnas mankhöjd. Några av de hinder som förekommer är bland annat gungbräda, tunnlar och hopphinder. Det man tränar hos sin hund, och som också avgör resultatet, är ens hunds snabbhet, vighet och smidighet. Men samtidigt tränar man lydnad eftersom man automatiskt åker ut om hunden smiter från tävlingsbanan eller om man inte tar banans hinder i den förutbestämda ordningen.