Hundarna blir alltmer som oss

Hunden är människans bästa vän, men med alla nya påfund som kommer börjar det kännas som hundarna håller på att förvandlas till människor, ungefär som grisarna i slutet av George Orwells roman Djurens gård.

Vad är det då, mer exakt, som håller på att hända? För det första finns det hunddagis, vilket väl är en bra idé. Hunden får stimulans och tillsyn medan husse och matte är på jobbet. Det blir med andra ord möjligt att kombinera hundägande med karriär. När man sedan hämtar sin hund på dagiset kan man ta med den till hundyogan. Ja, detta finns på riktigt. På Gärdet i Stockholm finns även ett hundcafé, där hussar, mattar och hundar kan fika tillsammans. Snart kommer det antagligen även att finnas mindfulness-kurser för hundar som blivit stressade av alla aktiviteter som erbjuds. Det är kanske bara en tidsfråga innan det går att göra en tandblekning hemma även på hunden.

Kläder för hundar

Ett annat område där hundarna blir alltmer lika människorna är kläderna. Det finns nu för tiden olika plagg för hundar, som kan delas upp i två huvudgrupper: form och funktion. De funktionella kläderna är vinterkläder för korthåriga raser, samt regnkläder. Ifråga om kläder som bara är form finns det lite allt möjligt. Princessutstyrelsen på bilden ovan är ett av de mer extrema exemplen, som knappast kan vara bekvämt för hunden. Alla hundägare är dock inte negativa. När Lokaltidningen Malmö gjorde en minienkät om hundkläder var de flesta tillfrågade emot kläder med enbart estetisk funktion, även om en man säger sig vara positiv även till dessa, så länge det inte går för långt.