Får man ta med sig hunden till himlen?

För många är hunden ens bästa vän och kan för många likställas med att ha en familj. Även om det är en kontroversiell fråga så sjöng Hasse Andersson i ”Änglahund” om frågan om man får ta med sig hunden in i himlen när man dör?

Ens husdjur är betydelsefulla och för många handlar det om ens lilla familj och därför är det inte konstigt att många vill ge sitt djur en värdig begravning. De som inte känner den kärleken för att djur kan tycka att det är absurt att likställa ett djur med en familjemedlem, men för de som haft sin kamrat i 18 år kan intyga att de har en speciell kontakt. Man har hört om djur som förlorat sin ägare som sedan har dött av sorg eller helt enkelt inte varit samma djur. Det är alltså ganska tydligt att en speciell kontakt kan ses mellan djur och människa.

Fåglar är ett sådant speciellt djur som kan skapa en relation med sin ägare och till och med se den som sin partner. Därför är ofta vissa fåglar ett ”enmansdjur”. Hundar är ett djur som vi som människor skapar en kontakt med och därför inte ser det som något konstigt om den skulle följa oss in i himlen. När vår lilla vän går bort så kan man åtminstone titta på urnor som skulle passa att ha askan i. Sprida ut den på hundens bästa äng eller den bästa sjön som hunden friskt plaskade i. Hur man än väljer att sörja sin vän så är det helt normalt och alla känner någon gång en koppling till sitt husdjur som inte går att beskriva, såhär sjöng Hans Andersson på Skansen: